fbpx

Blog

Mezinárodní den lidí žijících s postižením

Mezinárodní den lidí s postižením se slaví od roku 1992. Jakou roli v něm může hrát domácí péče a neformální pečující? Jedno malé zamyšlení k tomuto významnému dni si ode mě můžete přečíst v tomto článku.

Světový den “STOP dekubitům”

Třetí čtvrtek v měsíci listopadu je již několik let zasvěcen Světovému dni “Stop dekubitům”. Proleženiny jsou nebezpečné zejména tím, jak rychle mohou vzniknout, udává se dolní hranice v řádech desítek minut až jednotek hodin. Dekubity se mohou objevit ve všech věkových kategoriích, nejrizikovější je však nejstarší generace. Polovinu všech dekubitů postihuje nemocné starší 70 let. Jak to u všech onemocnění bývá, podstatnou roli hraje prevence. Pojďme se mimo jiné podívati na to, co můžeme jako pečující ovlivnit a vzniku proleženin předcházet.

Světový den prarodičů a seniorů

Možná právě dnes je jedna z možných dalších chvil, kdy si připomínáme, jaké dědictví všichni postarší lidé nesou. Jaké hodnoty ve svých srdcích vyznávají. Jaké zkušenosti mohou předat mladší generaci, pokud právě mladí lidé budou chtít naslouchat.

Mužská část rodiny v péči

Co tedy s muži, když zůstanou doma, jsou odkázáni na výraznou pomoc někoho dalšího a většinu času tráví v drtivé míře s pečující ženou? A v této otázce nezáleží na tom, zda je to jejich manželka, dcera, snacha, nebo vnučka. Odpověď je nasnadě. Předat je mužům.

Čím jste si dnes udělali radost?

“Dělejte si malé radosti. Drobnosti, které vám prosvětlí dny těžké jak babiččina duchna. Neodsunujte se na později, na večer, na zítra, za měsíc, za rok… Teď a tady. Po kousích naplňujte svůj život radostí.”

Demetrix – únik ze života s Alzheimerem

Úniková hra Demetrix vám poodhalí tajemství života lidí s Alzheimerem. Možná díky některým pocitům během hry dokážete částečně nahlédnout do příčin chování svých blízkých s touto nemocí.

Prevence poruch paměti

Existují možnosti, jak poruchám (nejen) paměti předcházet? Jistěže ano! Těch možností je velmi mnoho a některé vás nemusí stát ani halíř a dokonce ani příliš mnoho času.

Národní týden trénování paměti 2022

Národní týden trénování paměti 2022 začíná již v pondělí 14. 3. 2022. A co je to vlastně za akci? Národní týden trénování paměti (NTTP) je celorepubliková akce pořádaná Českou společností pro trénování paměti a mozkový jogging, která se již od roku 2005 zapojuje do celosvětové akce Týden uvědomění si mozku (ang. Brain Awareness Week), kterou pořádá od roku 1996 Dana […]